Güneşli ve sıcak bir yaz günü, çimlere uzanmış gökyüzündeki bulutlara baktığımızı hayal edelim. Mutlaka gördüğümüz her bulutu çiçeğe, böceğe, ejderhaya veya bir insana benzetmişizdir. Peki bu bulutlardan bir veya birkaçını hiç internete benzettiniz mi? İnternete benzeyen bulut mu olur diye düşünmüş olabilirsiniz. Hatta her gün kullandığınız birçok teknolojinin o bulut sayesinde var olduğunu söylesek. Tek bir farkla ! Bu bulut havada değil okyanusların altında.
1994 yılına gelene kadar iletişim sistemlerinin diyagramlarında bulunan ağları belirtmek için kullanılan bulut simgesi günümüzde bilgisayar ağ şemalarında İnternet’e ait temel altyapının bir gösterimi olarak kullanılıyor. Bu kullanım günümüzde İnternet’in yaygınlaşması ile Cloud Computing yani Bulut Bilişim adında yeni bir kavramı karşımıza çıkarıyor. Peki nedir bu bulut bilişim gelin biraz daha yakından bakalım.
Nedir ?
Basitçe açıklamak gerekirse bulut bilişim, sunucu, depolama, veri tabanı, ağ ve yazılım gibi bilgi işlem hizmetlerinin, istendiği zaman İnternet üzerinden kullanılabilen veya diğer kullanıcılarla paylaşılabilen bir bilişim hizmetidir. Günümüzde aslında farkında olmadan bu hizmetten sıklıkla faydalanıyoruz. Örneğin e-posta göndermek, film veya TV izlemek, müzik dinlemek, oyun oynamak, Google Drive gibi araçları kullanarak resimlerimizi depolamak, IOT ile cihazların birbiri arasında haberleşmesi gibi birçok işlem bulut bilişim sayesinde gerçekleşir.
Nasıl Çalışır?
Bulut bilişim iki arayüz ile ele alınmalıdır. Bunlar, bilgi işlem sisteminin ön ucu ve arka ucudur. Ön uç, kullanıcıların internet web tarayıcıları veya bulut bilişim uygulamaları aracılığıyla bulutta depolanan verilere erişmesine olanak tanır. Ancak bulut bilişimin ana bileşeni arka uçtur. Arka uç, merkezi sunucular, veri tabanları ve bilgisayarlar dahil olmak üzere sunuculardan oluşur.
Dağıtım Modelleri Nelerdir ?
Özel Bulut (Private Cloud)
Özel bulut, tüm bulut altyapısı ve bilişim kaynaklarının özel olarak tek bir işletme veya kuruluş tarafından kullanılmasıdır. İşletmelerin kendi temel bulut altyapılarını oluşturmasına ve sürdürmesine yardımcı olurken, şirketlerin dinamik kalmasını da sağlayan bir bulut modelidir. Genellikle müşterinin veri merkezinde ve şirket içinde barındırılır. Bu sayede veri güvenliği ve kaynak özelleştirmesiyle esneklik, ölçeklenebilirlik ve hizmet sağlama kolaylığı sunar.
Genel Bulut (Public Cloud)
Genel bulut modeli, internet üzerinden bulut hizmetleri sunan üçüncü taraf bir bulut hizmeti sağlayıcısına aittir ve bu sağlayıcı tarafından işletilir. Genellikle bulut hizmetleri saatlik veya dakikalık olarak sağlanırken kullanıcılar yalnızca tüketilen CPU (merkezi işlem birimi) döngüleri, depolama veya bant genişliği için ödeme yapar.
Hibrit Bulut (Hybrid Cloud)
Adından da anlaşılacağı üzere hibrit bulutlar genel ve özel bulutların birleştirilmiş halidir. Hibrit bulutun amacı, kuruluşa her uygulama veya iş yükü için ideal bulutu seçme ve koşullar değiştikçe iki bulut arasında iş yüklerini özgürce taşıma esnekliği sunmaktır.
Hizmet Türleri Nelerdir ?
IaaS (Hizmet Olarak Altyapı)
IaaS veya Infrastructure as a Service (Hizmet Olarak Altyapı), bulut bilgi işlem hizmetlerinin en temel kategorisidir. Genellikle ağ iletişimine, bilgisayarlara ve veri depolama alanına erişim sağlar. IaaS, bu sayede kaynaklar üzerinde en yüksek esneklik ve yönetim denetimi seviyesini sunar.
PaaS (Hizmet Olarak Platform)
Platform as a Service (Hizmet Olarak Platform) veya PaaS, adından da anlaşılacağı gibi, birden fazla geliştiricinin aynı proje üzerinde iş birliği yapabileceği ve yazılım uygulamalarını hızla geliştirebileceği, isteğe bağlı oluşmuş olan bir platformdur.
SaaS (Hizmet Olarak Yazılım)
SaaS veya Software as a Service (Hizmet Olarak Yazılım), yazılım uygulamalarını internet üzerinden isteğe bağlı olarak ve genellikle bir abonelik aracılığıyla dağıtma yöntemidir. Bununla birlikte bulut sağlayıcıları, yazılım uygulamalarını ve temel altyapıyı barındırıp yönetebilir.
Avantajları Nelerdir?
- Maliyet
- Veri Güvenliği
- Küresel ölçeklenebilirlik
- Performans
- Mobilite
Birçok türü ve avantajı bulunan bulut bilişim gün içerisinde sıkça kullandığımız fakat halen farkına varmakta güçlük çektiğimiz önemli konulardan bir tanesi. Bu yüzden artık bir buluta baktığımızda onu sadece çiçeğe veya bir insana benzetmek yerine belki de internete benzetiriz. Neden olmasın!